Valg av utstyr

Akkurat slik de fleste fotballspillere har deres egen oppfatning av hva som er gode fotballsko, så har de fleste gamere også en mening om hva som er godt gamer-utstyr. Det er derfor vanskelig for en klubb å kunne imøtekomme alle medlemmenes ønsker og behov, og man vil oppleve at mange spillere tar med eget utstyr, uavhengig av hvilket utstyr klubben har tilgjengelig.

Et godt råd er derfor å investere i solid «gjennomsnittsutstyr», som tåler å bli brukt mye, og takler hardhendt bruk. Om man har økonomisk mulighet til det, så bør man investere i utstyr som holder seg over tid, og kan oppgraderes i takt med utviklingen innen dataspill og krav til utstyr. En komplett gamerstasjon omfatter følgende:

- Gaming-PC

- Skjerm

- Gamerstol

- Tastatur

- Mus

- Headsett m/mikrofon

En god gjennomsnittlig gamerstasjon koster ca 20.000-25.000 kroner (2022 priser)

Når dere skal velge hvilke gaming-PCer klubben skal investere i, bør dere ta utgangspunkt i hvilke, eller hvilket spill klubben skal ha tilbud i. Jo mer krevende spillene er, jo kraftigere må PCene selvsagt være.

Hvor mange gamerstasjoner klubben trenger avhenger av hvor mange medlemmer klubben har, eller har mål om å få, samt hvordan man organiserer aktivitetene. Typisk kan en stasjon betjene 8-10 medlemmer pr uke, avhengig av hvordan man planlegger aktivitetene.

Anbefalinger – Gaming PC (2022)

- GTX3060Ti grafikkort (god) eller GTX3070Ti grafikkort (bedre).

- Minimum 16GB DDR4 minne (RAM), med en minimumshastighet på 3200mhz. Flere og flere spill krever 32GB minne, så dette bør vurderes. Om man velger den nye DDR5 RAM brikken, må man passe på at denne passer i hovedkortet.

- Minimum 10. generasjons i5 eller ryzen5 CPU.

- Minimum 10. generasjons i7 eller ryzen 7 prosessor til streaming.

- Harddisken bør være SSD på minimum 500GB.

- Om man bygger PCen selv er det viktig at man velger hovedkort med riktig socket. Ellers er det viktig å passe på at hovedkortet har de inngangene og funksjonene man trenger.

- Man bør vurdere en egen harddisk til lagring, dette kan være en HDD harddisk.

- For å kunne oppgradere komponentene senere anbefales strømforsyning på minimum 750W, gjerne 850W.

- Husk å vurdere størrelsen på kabinettet om man skal ha utstyret på bordet. Her er det viktig å også huske på at mindre kabinett fører til mer varmeutvikling og støy.

Anbefalinger – skjerm (2022)

- Standard for de fleste typiske e-sport spill er 24¨ skjerm med oppløsning på 1920x1080, for noen strategispill kan 27¨ være mer hensiktsmessig.

- Skjermene bør ha en bildefrekvens på minimum 144hz, helst 165hz.

- For særlig krevende spill kan det vurderes skjerm på 240hz, men dette forutsetter at man kan ha 240 fps.

- Skjermens responstid bør ikke være over 1ms.

- Flate eller buede skjermer er en smakssak, men flate skjermer brukes som standard i de fleste organiserte konkurranser.

Annet utstyr (2022)

En god gamerstasjon inkluderer ikke bare en kraftig PC, men også diverse relatert utstyr som er med på å skape en god spillopplevelse. Klubben bør derfor vurdere følgende utstyr:

- Gamingstol med høy komfort og god ergonomisk utforming. Om klubben har barn som medlemmer, bør man grundig vurdere om stolen kan tilpasses for barn.

- Mekaniske tastatur registrerer tastetrykk raskere enn på membran tastatur. Gamere vil derfor foretrekke å bruke mekaniske tastaturer, da det er best for de fleste e-sport spill.

- Hvilken mus man skal velge er smak og behag, men det anbefales at man velger typiske gaming-mus som har støtte for å kunne gjøre konkrete endringer i innstillingene til musen.

- Man bør ha musmatter av god kvalitet med minimum størrelse XL. Om mulig bør man også vurdere XXL eller XXXL.

- Stabile høretelefoner med god lyd og god mikrofon. Om man skal bruke høretelefonene til konkurranser der spillerene sitter i nærheten av hverandre, bør man velge høretelefoner som har svært god støydemping.

Man kan vurdere fordeler og ulemper mellom kablet eller trådløst utstyr. Med trådløst utstyr blir det mindre kabler som ligger i veien, men samtidig må man hele tiden huske å lade opp utstyret. Sammenlignet med trådløst utstyr, så har kablet utstyr bedre oppdateringsfrekvens og responstid.